SWISS HOME, PAROS ISLAND

Η Πάρος με μια ματιά

Το νησί της Πάρου στις Κυκλάδες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας. Η Πάρος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, στο Αιγαίο Πέλαγος, δίπλα στο νησί της Νάξου και κοντά στο νησί της Μυκόνου. Η Πάρος είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά, για τις εξαίσιες αμμώδεις παραλίες της, τα κρυστάλλινα νερά, τα γραφικά χωριουδάκια της, με τα ασβεστωμένα σπίτια τριγύρω από τα στενά πλακόστρωτα γραφικά μονοπάτια, σε όμορφη αντίθεση με τις πολύχρωμες μπουκαμβίλιες και τα όμορφα μπλε παρεκκλήσια . Η κύρια πόλη της Πάρου είναι η Παροικιά, ενώ το πιο κοσμοπολίτικο σημείο της Πάρου είναι η Νάουσα. Η Πάρος έχει πολλές παραλίες για όλες τις προτιμήσεις όπως και σημαντικά αξιοθέατα.

Αξιοθέατα στην Πάρο

Παναγιά Εκατονταπυλιανή
Η εκκλησία βρίσκεται στην Παροικιά, μόλις 200 μέτρα μακριά από το λιμάνι και είναι η πιο επιβλητική εκκλησία των Κυκλάδων αλλά και από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα, ηλικίας περίπου 1.600 χρόνων. Στις 15 Αυγούστου είναι η γιορτή της (και αργία) και γίνονται πολλές εκδηλώσεις. Η ιστορία της ξεκινά από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του Τιμίου Σταυρού, η Αγία Ελένη σταμάτησε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε ένα μικρό ιερό αφιερωμένο στην Παναγία, με την υπόσχεση ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, τότε θα δημιουργήσει μια μεγάλη εκκλησία στο όνομα της Παναγίας. Αυτή η υπόσχεση κρατήθηκε από τον γιο της αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο. Στην εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στεγάζεται και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει σπάνια εκκλησιαστικά έργα τέχνης, ξυλόγλυπτα και κειμήλια από τη βυζαντινή εποχή.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Το μουσείο βρίσκεται ακριβώς πίσω από την εκκλησία της Εκατονταπυλιανής. Παριανά κομμάτια του 3ου αιώνα είναι τα πιο σημαντικό εκθέματα - δίπλα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Παροικιά εμφανίζει μια ποικιλία από αντικείμενα από τη Νεολιθική Εποχή, την Αρχαϊκή Περίοδο, την Κλασσική Περίοδο και τη ρωμαϊκή εποχή, όπως κεραμικά, μαρμάρινα ειδώλια, επιτύμβιες στήλες, επιγραφές και μάρμαρα.

Φράγκικο Κάστρο
Το Φράγκικο κάστρο της Παροικιάς χτίστηκε τον 13ο αιώνα, από τον Δούκα της Νάξου Μάρκο Σανούδος κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στο νησί. Είχε ενσωματώσει τμήματα αρχαϊκών και κλασικών ναών, εκ των οποίων μόνο ένα τμήμα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς εξακολουθεί να υφίσταται. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν μικρά εκκλησάκια που είναι χτισμένα σε τείχη του κάστρου.

Ιερό του Ασκληπιού
Στο λόφο της Αγίας Άννας που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Παροικιά, βρίσκεται το ιερό του θεού της ιατρικής, Ασκληπιού. Το ιερό χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., γύρω από μία πηγή. Ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα, επίσης, υπάρχουν στην περιοχή.

Το ιερό του Δήλιου
Περίπου 1 χιλιόμετρο από την Παροικιά, πάνω σε ένα λόφο, βρίσκεται το ιερό του Δήλιου. Ο ναός ήταν ο τόπος λατρείας του θεού Απόλλωνα του Δήλιου. Η αρχική δομή χτίστηκε τον 9 ° - 8ο αιώνα π.Χ. Αργότερα, τον 5ο π.Χ. αιώνα, ένας νέος ναός αφιερωμένος στην Άρτεμη χτίστηκε επίσης.

Η κοιλάδα των πεταλούδων
Η Κοιλάδα των Πεταλούδων στα Ψυχοπιανά, περίπου 6 χιλιόμετρα από την Παροικιά, είναι η καλύτερη φυσική τοποθεσία στην Πάρο. Είναι μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από αυτό το παραμυθένιο μέρος, όπου χιλιάδες πεταλούδες φτερουγίζουν, δημιουργώντας μια εκπληκτική εικόνα. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τις πεταλούδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το Ενετικό κάστρο στη Νάουσα
Το Ενετικό Κάστρο βρίσκεται στο βόρειο άκρο του λιμανιού της Νάουσας. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από την Ενετική δυναστείας Σομμαρίπα. Σήμερα, είναι ημι-βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το λιμάνι της Νάουσας ήταν κάποτε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους πειρατές που λυμαίνονταν του νησιού.

Ακρόπολη στις Κολυμπήθρες
Η Ακρόπολη, που βρίσκεται στις Κουκουναριές, πάνω από Κολυμπήθρες και χτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ.. Μετά η Ακρόπολη καταστράφηκε από σεισμό και ένας γεωμετρικός οικισμός χτίστηκε στο ίδιο σημείο τον 10ο π.Χ. αιώνα και έγινε μια σημαντική πόλη μέχρι την Αρχαϊκή Περίοδο. Οι επισκέπτες που φτάσουν στο σημείο ανταμοίβονται με μία εκπληκτική θέα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
PAROS BEACHES

ΟΙ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Παραλίες Νάουσα

Κολυμπήρθες
Οι Κολυμπήθρες είναι μια ήσυχη, μικρή και γραφική βραχώδης παραλία, στη δυτική πλευρά της Νάουσας, με όμορφη θέα προςτον κόλπο της Νάουσας. Μπορείτε να πάτε εκεί είτε με ταξί-βάρκα από το λιμάνι της Νάουσας ή με το αυτοκίνητο. Ξαπλώστρες και ομπρέλες είναι διαθέσιμες και η περιοχή εξυπηρετείται από ταβέρνες. Το τοπίο είναι βραχώδες και αρκετά διαφορετικό από τις αμμώδεις παραλίες της Πάρου και αποτελείται μικρούς αμμώδεις ορμίσκους που χωρίζονται από πολύ όμορφους, παράξενους σχηματισμούς στα βράχια που έγιναν από τον άνεμο και τη θάλασσα.

Μοναστήρι
Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την παραλία Κολυμπήθρες, δυτικά της Νάουσας στην Πάρο. Ονομάζεται επίσης Άγιος Ιωάννης Δέτας και είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία ανάμεσα σε βράχια. Η παραλία έχει χρυσή αμμουδιά και βρίσκεται σε ένα μαγευτικό κόλπο, προστατευμένη από τους ανέμους από ψηλούς βραχώδεις λόφους. Αυτή είναι μια τέλεια παραλία για τα παιδιά καθώς η θάλασσα είναι πολύ ρηχή για 40 ή 50 μέτρα από την ακτή. Παρέχονται ξαπλώστρες καθώς και θαλάσσια σπορ στην άλλη πλευρά του κόλπου. Η παραλία Μοναστήρι είναι προσβάσιμη με μικρό πλοίο από τη Νάουσας ή οδικώς.

Πιπέρι
Το Πιπέρι είναι η κεντρική παραλία της Νάουσας στην Πάρο, μόλις 250 μέτρα από το λιμάνι της Νάουσας. Piperi is the central beach of Naoussa town ins Paros and just only 250 meters away from the Naoussa port. Βρίσκεται ανάμεσα πό επιβλητικούς βράχους με υπέροχη θέα.

Σάντα Μαρία
Η παραλία Σάντα Μαρία βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού της Πάρου, κοντά στην πόλη της Νάουσας και περιλαμβάνει πολλές μικρές αμμουδιές. Η παραλία Σάντα Μαρία είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή με βάρκα. Η κύρια παραλία είναι γνωστή ως Σάντα Μαρία Surfing Beach και παρέχει πολλά μπαρ, ταβέρνες και θαλάσσια σπορ επίσης. Η παραλία έχει πολύ μεγάλη έκταση με χρυσή άμμο και παρά το γεγονός ότι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, δε φαίνεται ποτέ να έχει πο봨υ κόσμο λόγω του μεγέθους τη.

Παραλίες Παροικία

Λειβαδιά
Τα Λιβάδια είναι η πιο κεντρική παραλία στην Πάρο, καθώς βρίσκεται μόλις 700 μέτρα από το λιμάνι της Παροικιάς. Τα Λιβάδια είναι μια πολύ μεγάλη παραλία που χωρίζεται σε διάφορα κομμάτια, άλλα οργανωμένα με ομπρέλες και beach bar και άλλα όχι. Ο κεντρικός δρόμος κατά μήκος της παραλίας προσφέρει πολλές, ταβέρνες, καφετέριες, ξενοδοχεία και μίνι μάρκετ.

Κριός
Η παραλία Κριός ρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Παροικιάς και είναι μια μικρή αμμώδης παραλία προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή σκάφος και διαθέτει ταβέρνες, μπαρ, κάμπινγκ και πολλές άλλες δραστηριότητες. Η θέα προς το λιμάνι της Παροικιάς είναι πανέμορφη και παραλία είναι σε προστατευμένη θέση από τα Μελτέμια του καλοκαιριού.

Αγία Ειρήνη
Η Αγία Ειρήνη είναι μια μικρή αμμώδης παραλία νοτιο-δυτικά της Παροικιάς. Οι φοίνικες κάνουν αυτό το κόλπο ιδιαίτερα γραφικό. Πρόκειται για μια παραλία για χαλάρωση μακριά από το πλήθος. Η Αγία Ειρήνη αποτελείται από δύο μικρές παραλίες, το ένα με φοίνικες και από την άλλη με αλμυρίκια τα οποία σχηματίζουν σκιά και υπάρχουν επίσης και μερικές ταβέρνες.

Μαρτσέλο
Αυτή είναι μια μεγάλη παραλία με χρυσή άμμο και πεντακάθαρα νερά, που τροφοδοτούνται από υπόγειες πηγές και σίγουρα είναι η καλύτερη παραλία κοντά στην πόλη της Παροικιάς στην Πάρο. Από την παραλία απολαμβάνεται υπέροχη θέα απέναντι προς το λιμάνι της Παροικιάς και υπάρχουν πολλά πλήρως οργανωμένα σημεία με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Παράσπορος
Ο Παράσπορος είναι μεγάλη μεγάλη αμμώδης παραλία με camping στο βόρειο άκρο της. Μπορεί να είναι πολύ αρκετά θυελλώδης η παραλία τις μέρες που έχει Μελτέμια, αλ΄΄α είναι ιδανική για surfing καθώς έχει μεγάλα κύματα.. Η παραλία είναι πλήρως εξοπλισμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες στο ένα άκρο της κοντά στο μπαρ και εστιατόριο, ενώ το νότιο άκρο είναι πιο ήσυχο με αλμυρίκια που προσφέρουν δροσερή σκιά.

Δελφίνι
Μια μικρή παραλία με τιρκουάζ-χρωματιστά νερά και ένα γοητευτικό μικρό beach bar και ταβέρνες. Περίπου 500 μέτρα από την ακτή είναι ένα μικρό υποβρύχιο σπήλαιο. Το Δελφίνι είναι μια ήσυχη παραλία για χαλάρωση δημοφιλής στους ντόπιους. Ξαπλώστρες και ομπρέλες είναι διαθέσιμες επίσης.

Παραλίες Ανατολική Ακτή

Χρυσή Ακτή - Νεα χρυσή ακτή
Η Χρυσή Ακτή είναι από τις πιο διάσημες και μεγαλύτερες παραλίες της Πάρου στο νότιο-ανατολικό τμήμα του νησιού και μπορείτε να το επισκεφθείτε με λεωφορείο ή με το αυτοκίνητο. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και πλατιά αμμουδιά, με πεντακάθαρα νερά και έγινε διάσημη επειδή προσφέρει ιδανικές καιρικές συνθήκες για windsurfing και kite surfing. Εδώ κάθε καλοκαίρι διαξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο της Επαγγελματικής Ιστιοσανίδας και για το λόγο αυτό είναι άριστα οργανωμένη. Πρόκειται για μια πλήρως οργανωμένη παραλία με πολλά εστιατόρια και μπαρ.

Μώλος
Η παραλία Μώλος βρίσκεται κοντά στο χωριό του Μαρμαρά στην ανατολική ακτή του νησιού και θα πρέπει να το επισκεφθείτε με το αυτοκίνητο, διότι η στάση του λεωφορείου είναι πολύ μακριά από την παραλία. Είναι μια όμορφη παραλία, με βαθιά κρυστάλλινα νερά και προσφέρει μοναδική θέα προς το νησί της Νάξου. Αποτελείεται από μια σειρά από μικρές παραλίες κοντά στο χωριό του Μαρμαρά. Ο Μώλος είναι η ιδανική παραλία για όσους αναζητούν ησυχία.

Λογάρας
Η παραλία Λογαράς βρίσκεται 600 μέτρα νότια από το χωριό Πίσω Λιβάδι και είναι πλαισιωμένη με αλμυρίκια που σχηματίζουν σκιά, ενώ διαθέτει ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και τοπικά πιάτα. Αυτή είναι μια ήσυχη παραλία για όσους προτιμούν να χαλαρώσουν και να δοκιμάσουν ελληνικές σπεσιαλιτέ θαλασσινών.

Παραλίες Νότια Ακτή

Αλυκή
Η παραλία βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον οικισμό της Αλυκής είναι ένα ιδανικό μέρος για οικογένειες, καθώς έχετε πλήρη ορατότητα προς την παραλία, ενώ απολαμβάνεται φαγητό ή ποτό στα παραθαλάσσια ταβερνάκια. Η παραλία προσφέρει υπέροχη θέα πάνω από τον κόλπο της Αλυκής με δεκάδες μικρά σκαφάκια τριγύρω. Δεν υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά η παραλία έχει εύκολη πρόσβαση σε καταστήματα και ταβέρνες.

Βουτάκος
Μια ειδυλλιακή αμμουδιά προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους και σχετικά άσημη. Προσφέρει υπέροχη θέα προς την Αντίπαρο και τα μικρά νησάκια ανάμεσά τους. Ο Βουτάκος είναι προσβάσιμος μόνο με το αυτοκίνητο ή με ελάχιστα δρομολόγια λεωφορείων από την Παροικιά ή την Πούντα και ιδανικός για όσους αναζητούν ήρεμες και ήσυχες παραλίες στην Πάρο.

Πούντα
Η παραλία της Πούντας βρίσκεται στο νότιο-ανατολικό τμήμα του νησιού και είναι πολύ δημοφιλής για τα πάρτι που διοργανώνονται στην παραλία. Είναι σχετικά μικρλ σε μέγεθος αλλά πολύ όμορφη και θυμίζει εξωτικό μέρος. Είναι πάντα γεμάτη, κυρίως από νέους ανθρώπους, που απολαμβάνουν τα πάρτι και τα extreme sports όπως bungee jumping. Μπορείτε να πάτε εκεί με λεωφορείο ή με το αυτοκίνητο. Η παραλία είναι από άμμο με όμορφο βαθύ χρώμα καραμέλας και ιδανικά για θαλάσσια σπορ. Είναι επίσης ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ελλάδα για windsurfing και kite.
READ MORE
PAROS ISLAND