Πάρος

Η Πάρος με μια ματιά

Το νησί της Πάρου στις Κυκλάδες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας. Η Πάρος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, στο Αιγαίο Πέλαγος, δίπλα στο νησί της Νάξου και κοντά στο νησί της Δήλου και της Μυκόνου. Η Πάρος είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά, για τις εξαίσιες αμμώδεις παραλίες της, τα κρυστάλλινα νερά, τα γραφικά χωριουδάκια της, με τα ασβεστωμένα σπίτια τριγύρω από τα στενά πλακόστρωτα γραφικά μονοπάτια, σε όμορφη αντίθεση με τις πολύχρωμες μπουκαμβίλιες και τα όμορφα μπλε παρεκκλήσια . Η κύρια πόλη της Πάρου είναι η Παροικιά, ενώ το πιο κοσμοπολίτικο σημείο της Πάρου είναι η Νάουσα. Η Πάρος έχει πολλές παραλίες για όλες τις προτιμήσεις όπως και σημαντικά αξιοθέατα.

Αξιοθέατα στην Πάρο

Παναγιά Εκατονταπυλιανή                                                                                                                  

Η εκκλησία βρίσκεται στην Παροικιά, μόλις 100 μέτρα μακριά από το λιμάνι και είναι η πιο επιβλητική εκκλησία των Κυκλάδων αλλά και από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα, ηλικίας περίπου 1.600 χρόνων. Στις 15 Αυγούστου είναι η γιορτή της (και αργία) και γίνονται πολλές εκδηλώσεις. Η ιστορία της ξεκινά από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του Τιμίου Σταυρού, η Αγία Ελένη σταμάτησε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε ένα μικρό ιερό αφιερωμένο στην Παναγία, με την υπόσχεση ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, τότε θα δημιουργήσει μια μεγάλη εκκλησία στο όνομα της Παναγίας. Αυτή η υπόσχεση κρατήθηκε από τον γιο της αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο. Στην εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στεγάζεται και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει σπάνια εκκλησιαστικά έργα τέχνης, ξυλόγλυπτα και κειμήλια από τη βυζαντινή εποχή.                                                                                                                                     

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το μουσείο βρίσκεται ακριβώς πίσω από την εκκλησία της Εκατονταπυλιανής. Παριανά κομμάτια του 3ου αιώνα π.χ. είναι τα πιο σημαντικό εκθέματα - δίπλα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Παροικιά εμφανίζει μια ποικιλία από αντικείμενα από τη Νεολιθική Εποχή, την Αρχαϊκή Περίοδο, την Κλασσική Περίοδο και τη ρωμαϊκή εποχή, όπως κεραμικά, μαρμάρινα ειδώλια, επιτύμβιες στήλες, επιγραφές και μάρμαρα.                                                                                                                                                     

Φράγκικο Κάστρο                                                                                                                                  

Το Φράγκικο κάστρο της Παροικιάς χτίστηκε τον 13ο αιώνα, από τον Δούκα της Νάξου Μάρκο Σανούδο κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στο νησί. Είχε ενσωματώσει τμήματα αρχαϊκών και κλασικών ναών, εκ των οποίων μόνο ένα τμήμα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς εξακολουθεί να υφίσταται. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν μικρά εκκλησάκια που είναι χτισμένα σε τείχη του κάστρου.

 Ιερό του Ασκληπιού

Στο λόφο της Αγίας Άννας που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Παροικιά, βρίσκεται το ιερό του θεού της ιατρικής, Ασκληπιού. Το ιερό χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., γύρω από μία πηγή. Ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα, επίσης, υπάρχουν στην περιοχή.
Το ιερό του Δήλιου
Περίπου 1 χιλιόμετρο από την Παροικιά, πάνω σε ένα λόφο, βρίσκεται το ιερό του Δήλιου. Ο ναός ήταν ο τόπος λατρείας του θεού Απόλλωνα του Δήλιου. Η αρχική δομή χτίστηκε τον 9 ° - 8ο αιώνα π.Χ. Αργότερα, τον 5ο π.Χ. αιώνα, ένας νέος ναός αφιερωμένος στην Άρτεμη χτίστηκε επίσης.

 Η κοιλάδα των πεταλούδων

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων στα Ψυχοπιανά, περίπου 6 χιλιόμετρα από την Παροικιά, είναι η καλύτερη φυσική τοποθεσία στην Πάρο. Είναι μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από αυτό το παραμυθένιο μέρος, όπου χιλιάδες πεταλούδες φτερουγίζουν, δημιουργώντας μια εκπληκτική εικόνα. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τις πεταλούδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το Ενετικό κάστρο στη Νάουσα

Το Ενετικό Κάστρο βρίσκεται στο βόρειο άκρο του λιμανιού της Νάουσας. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από την Ενετική δυναστεία Σομμαρίπα. Σήμερα, είναι ημι-βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το λιμάνι της Νάουσας ήταν κάποτε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους πειρατές που λυμαίνονταν του νησιού.

Ακρόπολη στις Κολυμπήθρες

Η Ακρόπολη, που βρίσκεται στις Κουκουναριές, πάνω από Κολυμπήθρες και χτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ.. Μετά η Ακρόπολη καταστράφηκε από σεισμό και ένας γεωμετρικός οικισμός χτίστηκε στο ίδιο σημείο τον 10ο π.Χ. αιώνα και έγινε μια σημαντική πόλη μέχρι την Αρχαϊκή Περίοδο. Οι επισκέπτες που φτάσουν στο σημείο ανταμείβονται με μία εκπληκτική θέα.

Αρχαία Λατομεία

Δίπλα στον γραφικό οικισμό Μαράθι, βρίσκονται τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πάρου. Από αυτή την περιοχή εξορυσσόταν το ξακουστό παριανό μάρμαρο ή "λυχνίτης". Η εμπορία του διάφανου αυτού μαρμάρου που στήριζε και την οικονομία της Πάρου, ανάγεται σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Το μάρμαρο της Πάρου ήταν περιζήτητο από πολλούς μεγάλους γλύπτες διαφόρων εποχών, οι οποίοι δημιούργησαν σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας και αγάλματα, όπως: η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης, η Νίκη της Δήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης και πολλά άλλα τα οποία βρίσκουμε σε πολύ γνωστά μουσεία του εξωτερικού. Επίσης πολλά εκθέματα του Αρχαιολογικού μουσείου της Πάρου, είναι κατασκευασμένα από Παριανό μάρμαρο.

Περιβαλλοντικό Πάρκο Πάρου

Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου είναι ένα θεματικό πάρκο που εκτείνεται σε μια χερσόνησο 800 στρεμμάτων, με μεγάλη γεωλογική και ιστορική σημασία. Πρωτοπόρο στο είδος του στις Κυκλάδες, το Πάρκο Πάρου βασίζεται στον εθελοντισμό, και καλωσορίζει επισκέπτες όλο το χρόνο για ποικίλες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις ή απλά για μια βόλτα στο φυσικό αυτό μέρος.

Αλκυόνη

Η ΑΛΚΥΟΝΗ ιδρύθηκε το 1995 στην Πάρο ως μη κερδοσκοπικός Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Αγρίων Ζώων, με σκοπό: Την Περίθαλψη και Επανένταξη στη φύση όλων των Αγρίων Ζώων, τα οποία τραυματισμένα, εξασθενημένα ή άρρωστα καταλήγουν στο νοσηλευτήριό της. Την Προστασία της Πανίδας μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Ευαισθητοποίησης και της Συνεργασίας των πολιτών και της Προστασίας των βιοτόπων μέσα από συγκέντρωση στοιχείων και μελετών και μέσα από ενημερωτικές διαδικασίες.